FNS

FNS

Functioneel neurologische stoornis

Als mensen computers zouden zijn, zou het probleem bij functionele neurologische symptomen te vergelijken zijn met een software probleem. Er is niets mis met de bedrading of de chips in de computer - de hardware is in orde - maar de werking is aangetast. Als een computer een software probleem heeft, loopt de computer vast of werkt heel langzaam. Het zou niet helpen de computer open te maken en de componenten te bekijken. U zou niets zien als u een scan van de computer zou maken. Wat wel een oplossing zou zijn, is de computer opnieuw programmeren. Mensen zijn natuurlijk veel ingewikkelder dan computers.

 

Bij andere neurologische ziekten kunnen we op gewone hersenscans zien wat het probleem is, bijvoorbeeld bij een infarct of een tumor. Patiënten met functionele symptomen hebben geen schade in het zenuwstelsel en dus is het niet verrassend dat er ook geen veranderingen zijn te zien op een gewone hersenscan. In plaats daarvan is er een probleem in het functioneren van het zenuwstelsel, de werking is veranderd.


Patiënten met functionele neurologische stoornissen hebben vaak klachten zoals:

Stoornissen in gevoel, vermoeidheid, spier-zwakte en pijn. Deze klachten verergeren bij lichamelijke inspanning. Om dit te kunnen aanpakken, is het belangrijk de dagelijkse activiteiten langzaam op te bouwen.


Veel patiënten merken dat hun energieniveau wisselt, net zoals de vermoeidheid. De ene dag gaat beter dan de andere. Op goede dagen probeer je zoveel mogelijk te doen. Zelfs probeer je activiteiten in te halen van dagen dat het minder goed ging. Hierdoor verergeren de symptomen. Het voelt alsof je weer terug bent bij af. Dat werkt niet motiverend. Waarschijnlijk komt het erop neer dat je op goede dagen teveel doet, en op mindere dagen te weinig. Dit is een bekend verschijnsel bij patiënten die revalideren. Gespecialiseerde oefentherapie of Fysiotherapie kunnen je helpen in deze situaties. Zij kunnen een beweegprogramma opstellen wat ervoor zorgt dat er langzaam en stapsgewijs een stijgende lijn in de verbetering ontstaat.


Carla Redegeld is sinds 2012 lid van de multidisciplinaire werkgroep FNS, bestaande uit neurologen, psychologen, fysiotherapeuten en oefentherapeuten die 1x per 6 weken samenkomen voor casusbeprekingen.


Kijk voor meer informatie op de site van de stichting FNS:


https://www.stichtingfns.nl/