oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Lymfoedeem

Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. Het is te merken doordat het lichaamsdeel in omvang is toegenomen en zwaar aanvoelt.

Lymfoedeem ontstaat door een onvoldoende functionerend of defect lymfsysteem en wordt onderverdeeld in primair- en secundair lymfoedeem.Indien er sprake is van een aangeboren afwijking van het lymfvatenstelsel, spreekt men van primair lymfoedeem.

Secundair lymfoedeem kan ontstaan doordat het lymfstelsel beschadigd is na een medische behandeling. Dit kan het verwijderen van lymfklieren zijn of door bestraling.

 

Functie van het lymfsysteem

Het menselijk lichaam bestaat uit 2/3 vocht. Het lymfsysteem heeft een zuiverende functie voor de waterhuishouding in het lichaam. Afvalstoffen en eiwitten worden door het lymfsysteem afgevoerd. Bovendien heeft het lymfsysteem een belangrijke afweerfunctie.

 

Behandeling van oedeem

De behandelmogelijkheden bestaan uit manuele lymfdrainage, compressietherapie, lymftaping en oefentherapie. Een behandelplan wordt per persoon op maat opgesteld.Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Mari Benjamin is oedeemfysiotherapeut in onze praktijk. Ze is ze geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL).