oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Door screening en betere behandelmethodes, overleven gelukkig veel meer mensen de diagnose kanker. Tegelijk betekent het ook dat er veel meer mensen zijn die moeten leven met de gevolgen van kanker en de medische behandeling daarvan. Dit heeft invloed op het fysieke, psychische en sociale welbevinden.

 

Wat kan een oncologiefysiotherapeut voor u betekenen?

De oncologiefysiotherapeut richt zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij kankerpatiënten.

Als oncologiefysiotherapeut heb ik als doel samen met u de kwaliteit van leven te optimaliseren en (indien mogelijk) te verbeteren. Dit is mogelijk in iedere fase van de behandeling van kanker: de curatieve fase (de herstelfase), de palliatieve fase en/of de terminale fase. Elke fase vereist een specifieke behandeling aangezien de behandeldoelen per fase verschillen.

 

Klachten zijn divers

Pijn en vermoeidheid zijn de meest gehoorde klachten. Andere klachten die ervaren kunnen worden zijn verminderde spierkracht, conditieverlies, fibrose, huidveranderingen, contracturen, verminderde mobiliteit, verstoorde lichaamsbeleving, spanning en ademhalingsproblemen. Deze klachten kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven en er kunnen problemen ontstaan in het uitvoeren van werk en/of hobby’s.

 

Behandelmogelijkheden

Onderzoek heeft uitgewezen dat fysiotherapie kan bijdragen aan het verminderen van fysieke en mentale klachten van oncologiepatiënten. Naast begeleiding in training kan een oncologiefysiotherapeut u ook als coach begeleiden in het hele traject.

Training tijdens een medische behandeling voor kanker kan helpen om de medische behandeling beter te laten aanslaan. Training ná de medische behandeling helpt de patiënt om zo goed mogelijk weer te herstellen. Om een 'behandelplan op maat' te maken, wordt eerst  een uitgebreide inventarisatie van de klachten samen met de patiënt gemaakt. Leidend is de hulpvraag (doelstellingen) van de patiënt zelf.

Fysieke training, bindweefseltechnieken, oedeemtherapie en coaching kunnen onderdeel zijn van de therapie.



Binnen onze praktijk is Mari Benjamin oncologiefysiotherapeut i.o. Ze is lid van de werkgroep die het Fysiotherapeuten Vereeniging Gooi en Omsreken oncologienetwerk in de regio opzet. Het oncologienetwerk is een netwerk van eerste- en tweedelijns fysiotherapiepraktijken in de regio Gooi en Omstreken. De praktijken hebben specifieke deskundigheid op het gebied van training en behandeling van de oncologiepatiënt. Mari is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie(NVFL).